FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder geef ik antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op!


  • Welk traject is geschikt voor mij?

    Dat hangt helemaal af van je vraag en situatie. Tijdens het intakegesprek bespreken we waar je tegen aan loopt en hoe ik je hierbij kan helpen. Hierna kan ik je advies geven welk traject hierbij het beste past.

  • Hoe ga je te werk? Welke methodes gebruik je?

    Als coach help ik mensen inzicht te vinden in hun gedrag, overtuigingen, drijfveren en talenten. Wat maakt jou uniek en waar liggen jouw kwaliteiten? Vervolgens help ik je om deze inzichten te vertalen naar concrete mogelijkheden. We zijn vaak tot veel meer in staat dan dat we denken en wanneer we hier bewust van worden opent dit veel nieuwe deuren. Doordat er barrières en belemmerende gedachten wegvallen, ontstaat er ruimte om vanuit een nieuw en groter perspectief naar jezelf, je leven en je loopbaan te kijken. Ieder persoon is uniek en daarom zet ik per persoon andere methodieken in om mee te werken. Het coachingstraject is dus afgestemd op jouw unieke eigenschappen.

    In mijn coaching maak ik gebruik van verschillende methodieken, zoals:

    • Biografisch werken
    • Oplossingsgericht coachen
    • Geweldloze communicatie
    • Transactionele analyse
    • 360 graden feedback
    • Balans Kleuren Test
    • 5 G’s
    • Logische niveaus
    • Systematisch werken: familie opstellingen
    • Wandelcoaching
    • Voice Dialogue
  • Wat kun je verwachten van een loopbaan/carrière coach?

    Een loopbaan/carrière coach ondersteunt en begeleidt mensen bij het bepalen van de koers van hun loopbaan. De loopbaan/carrière coach zal loopbaanvraagstukken samen met zijn of haar cliënt trachten op te lossen. De loopbaan/carrière coach neemt de rol op van een coach. Dit houdt in dat de problemen en vraagstukken niet door de loopbaancoach zelf worden opgelost. In plaatst daarvan ondersteunt hij of zij de cliënt bij het oplossen van de vraagstukken. De cliënt zal hierbij zelf ook een actieve rol moeten nemen. De uiteindelijke beslissing van de koers van de loopbaan ligt bij de cliënt zelf.

    Wil je echt een effectief resultaat behalen, dan zal het coachingstraject aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet je intrinsiek gemotiveerd zijn om je te ontwikkelen en moet er een helder leerdoel zijn waar naar toe wordt gewerkt.

    Een loopbaan/carrière coach zal je niet vertellen wat je moet doen of hoe je iets moet doen. Een coach ondersteunt je en houdt je een spiegel voor. De enige die weet wat goed voor jou is, ben je uiteindelijk zelf.

  • Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

    Over therapie wordt vaak gezegd dat het is bedoeld voor mensen wiens ‘auto’ stuk is en ze niet verder kunnen rijden. Coaching zou zijn voor mensen die een goed werkende auto hebben, alleen niet goed weten hoe ze deze moeten besturen. Weet je niet zeker of je voor coaching of therapie moet kiezen, dan kunnen we daar tijdens het intakegesprek achter komen.

    Een ander verschil tussen de twee is dat therapie vaak gericht is op het verleden en coaching meer op de toekomst en op jouw kwaliteiten die je tot dusver in je leven hebt ingezet om hobbels te overwinnen. Coaching is gebaseerd op de positieve psychologie. De focus ligt vooral bij jouw kwaliteiten en talenten en hoe je deze hebt ingezet in je leven tot nu toe. Een positieve insteek dus!

  • Waar en hoe vaak vinden de sessies plaats?

    Waar?
    Je bent van harte welkom in mijn praktijk aan huis gelegen aan de prachtige Rotte. Hier kun je gratis parkeren voor de deur.

    Hoe vaak?
    Meestal worden de sessies om de twee weken ingepland. Mocht dit niet uitkomen door vakanties of andere verplichtingen dan is hier altijd in te schuiven.

  • Kan ik in termijnen betalen?

    Dat kan. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

  • Wordt coaching vergoed?

    Coaching wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Maar werk je in loondienst, vraag dan eens aan je werkgever wat deze voor je kan betekenen. Coaching heeft per definitie een positieve uitwerking op je leven, en dus ook op je werk. Er is vaak een bepaald opleidingsbudget voor iedere werknemer gereserveerd. Hiervan worden niet alleen opleidingen, maar ook coachingtrajecten bekostigd. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden.

    Ben je (aankomend) ZZP’er, dan zijn coachingskosten ook in vrijwel alle gevallen aftrekbaar van de belasting (inkomsten- en omzetbelasting).

  • Is coaching aftrekbaar van de belasting?

    De kosten voor (werkgerelateerde) coaching zijn vaak aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De kosten kunnen onder de categorie studiekosten teruggevraagd worden. Ook de BTW die over coaching geheven wordt is vaak aftrekbaar van de omzetbelasting. Zie voor de voorwaarden de site van de belastingdienst of ga te rade bij een boekhouder of accountant.

Wat voor jou?

Nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd of een coachingstraject past bij jouw vraag of uitdaging? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intakegesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.