Het Dertigersdilemma

Keuzes, keuzes, keuzes…

Leestijd: 2 minuten

Een eigen Bed & Breakfast, vrijwilligerswerk in Afrika of toch een vaste baan? Wel of geen kinderen, samenwonen, trouwen, geregistreerd partnerschap. De dertigers van tegenwoordig tobben wat af.

We leven in een wereld met ongelooflijk veel keuzes. Wanneer je naar de supermarkt gaat voor een pot spaghettisaus kun je bijvoorbeeld al kiezen uit 25 verschillende soorten. Vroeger waren er maar twee of drie opties. En wat is makkelijker? Kiezen uit twee of vijfentwintig soorten saus? Hoe meer keuzemogelijkheden je hebt, hoe moeilijker het is om te kiezen. Alle verschillende smaken proeven is geen optie, dus we hebben last van keuzestress.

Wie ben ik en wat wil ik in mijn leven?

Veel jonge mensen lijken het in deze tijd behoorlijk goed voor elkaar te hebben: een goede baan, gelukkig in de liefde, een leuk huisje, een druk sociaal leven. Echter heerst er bij veel jongeren toch ontevredenheid en onrust. De vraag die velen bezighoudt: ‘Is dit het dan?’ en ‘Maak ik wel de goede keuzes?’ Dit verschijnsel wordt ook wel het dertigersdilemma genoemd.

Psycholoog Nienke Wijnants heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit verschijnsel. Hieruit bleek onder andere dat twijfelaars en perfectionisten een grotere kans hebben te maken krijgen met het dertigersdilemma. Ook de mate van gebondenheid (vrijgezel versus getrouwd) speelt een rol. Een lichtpuntje uit de resultaten was dat zodra belangrijke keuzes zijn gemaakt, het dertigersdilemma vanzelf weer afneemt.

Nienke Wijnants vertelt in haar boek ‘Het Dertigersdilemma’ dat mensen zichzelf op steeds jongere leeftijd existentiële vragen gaan stellen. Wie ben ik en wat wil ik in mijn leven? Je zou het kunnen zien als een vervroegde midlifecrisis. Deze crisis wordt ook nog eens versterkt door de sociale vergelijking op social media als Instagram en Facebook. Daar zien we vaak alleen de mooiste en meest zonnige kant van iemand zijn leven. Het gras lijkt aan de andere kant van het hek altijd groener…

Kies je eigen pad

Mijn advies is om niet meer teveel naar de buitenkant te kijken, maar meer naar binnen. Wat zijn jouw drijfveren en wat maakt jou gelukkig? Dat is voor iedereen tenslotte weer anders. De een wordt gelukkig van een wereldreis, terwijl een ander het liefst huisje, boompje, beestje heeft.

Maak je niet te druk, durf keuzes te maken, ook al weet je niet hoe het uit gaat pakken. Stel niet te hoge eisen aan jezelf en heb niet te hoge verwachtingen. Durf te falen en fouten te maken en vergeef het jezelf. Dan lossen die dilemma’s zich uiteindelijk vanzelf op. Volg je hart en geniet!


Terug naar alle berichten

Wat voor jou?

Nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd of een coachingstraject past bij jouw vraag of uitdaging? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intakegesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.