Waarom een coach?

Coaching, wat moet ik daarmee?!

Leestijd: 2 minuten

‘Coaching? Is dat niet een beetje vaag?’ reageerde iemand toen ik vertelde dat ik coach wilde worden. En er waren meer mensen die er de meerwaarde niet van in zagen. Vaak zat onder het negatieve oordeel vooral onbekendheid van het begrip coaching. ‘Met mijn vrienden en familie kan ik toch ook goed praten?’ ‘En ik ken mezelf toch best goed. Hoe kan een coach mij daar nog meer bij helpen?’ Daarnaast heerst er nog veel onduidelijkheid over het verschil tussen een traject bij een psycholoog en bij een coach.

Wat is coaching nu precies?

Gelukkig wordt coaching steeds populairder en schakelen we steeds sneller een coach in. Het hebben van een coach wordt tegenwoordig niet meer als zwakte gezien, maar juist als iets positiefs. Steeds meer mensen kiezen ervoor om even stil te staan in hun werk en leven om te kijken waar ze nu staan en te ontdekken waar ze naar toe willen. Wat wordt er nu eigenlijk verstaan onder coaching? Coaching is een doelgericht en creatief proces. De coach begeleidt mensen die ergens in hun leven vast of tegen aanlopen. Met behulp van zelfinzichten wordt er naar een zelfgekozen persoonlijk of professioneel doel toegewerkt. 

Coaches helpen mensen bij het verbeteren van hun prestaties en de kwaliteit van leven. Ieder persoon is uniek en heeft zijn eigen bagage. Daarom wordt er per persoon andere methodieken ingezet om mee te werken en is het traject afgestemd op jou als individu. Coaching is gebaseerd op de positieve psychologie en focust zich voornamelijk op jouw kwaliteiten en talenten en hoe je deze optimaal kan benutten.

De fases van een coachingstraject

Hoe ziet een coachingstraject er dan precies uit? Bij mij kun je terecht met een loopbaanvraag (bijvoorbeeld: welke baan past bij mij?), een levensvraag (bijvoorbeeld: ik wil mijn perfectionisme loslaten), een speeddate (je hart luchten bij iemand die ver van je afstaat) of wanneer je je drijfveren wilt ontdekken (d.m.v. de Balans Kleuren Test).

Voordat er wordt gestart met een coachingstraject gaan we eerst goed onderzoeken waarmee je aan de slag wilt gaan. We starten met een goede coachvraag als basis en gaan dan aan de slag met een gefaseerd traject. In de eerste fase gaan we vooral onderzoeken wie jij bent en waar jij blij van wordt. En waar loop je juist van leeg? Wat zijn jouw kwaliteiten en drijfveren? Na deze fase gaan we samen evalueren. We kijken waar je nu staat en of de vraag die we als basis hebben genomen nog steeds past. Vervolgens gaan we aan de slag met de doelen. De nieuwe inzichten worden vertaald naar concrete mogelijkheden. We maken een concreet stappenplan om jouw doelen te behalen, en daarmee ook jouw vraag te beantwoorden.

Bij coaching ga je aan de slag met iemand die onafhankelijk is, die oordeelvrij met jou in gesprek gaat en je helpt tot inzichten te komen. Hierdoor worden nieuwe deuren geopend en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.

Coaching iets voor jou?

Heeft dit je interesse gewekt en denk je dat coaching iets voor jou kan betekenen? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek hoor ik graag waaraan je wilt werken en vertel ik je wat ik voor jou kan betekenen. Het lijkt me leuk om samen aan de slag te gaan!


Terug naar alle berichten

Wat voor jou?

Nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd of een coachingstraject past bij jouw vraag of uitdaging? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intakegesprek en ontdek hoe ik je kan helpen.